fbpx

Care sunt riscurile intervenției cu implant dentar?

Implantul dentar este un tratament stomatologic care înlocuiește unul sau mai mulți dinți lipsă și care redă funcționalitatea și estetica dinților pierduți. Rata de succes a implantului dentar este de 98%. Totuși, dat fiind că este vorba despre o intervenție chirurgicală, acesta presupune și riscuri.

Cât de riscantă este această intervenție chirurgicală? Care este rata de succes a inserării implantului dentar în funcție de pacient? La ce se expune pacientul? Acestea sunt întrebări la care medicul specialist Chirurgie Dento-Alveolară Cazacu Corrado va răspunde în rândurile de mai jos.

„Implantul dentar este cea mai indicată metodă de a reabilita un dinte pierdut. Este demonstrat științific că rata de succes a implantului dentar este de 98% la zece ani”, afirmă Dr. Cazacu Corrado, un specialist care a pus mii de implanturi.

Acesta continuă: „Atunci când inserăm un implant dentar și nu se corelează corespunzător lungimea sa cu înălțimea osului, există riscul să lezăm și să strivim anumiți nervi. De exemplu, la mandibulă este vorba despre nervii responsabili de sensibilitatea buzei inferioare și a bărbiei. Dacă nu facem anumite examene complementare, cum ar fi computerul tomograf sau dacă nu avem stocul necesar de implanturi cu toate lungimile, lățimile și toate diametrele, există riscul să ajungem la această complicație”.

Dr. Cazacu Corrado a vorbit și despre riscurile implanturilor în partea de sus, la maxilar: “Un alt risc este perforarea membrane sinusale. Se știe că odată cu pierderea dinților, osul scade în înălțime, iar sinusurile își măresc volumul. Să zicem că avem nevoie de un implant predictibil de 10 mm și avem o înălțime osoasă de 5 mm, practic 5 mm din implant ar sta în os, iar alți 5 mm ar sta în gol. Dacă intervenția se face astfel, se poate ajunge la apariția sinuzitei maxilare, o  complicație gravă”.

Ce este de făcut pentru a îndepărta riscurile? “Trebuie realizate examene complementare, înaintea operației. Atât radiografiile, cât și computerul tomograf care permite ca medicul să vadă înălțimea osoasă și să știe de ce implant are nevoie”, mai spune medicul.

Sunt cazuri când implanturile nu se prind?

“Există situații în care implanturile nu țin?”, se întreabă mulți dintre pacienți, pe bună dreptate. “Da, sunt și astfel de cazuri. De cele mai multe ori, cauza este un protocol chirurgical necorespunzător. Atunci când medicul pregătește locul pentru viitorul implant, încinge osul prin prepararea acestuia și acel os nu se va vindeca corespunzător și nu va accepta implantul respectiv. De asemenea, există anumite tipuri de implanturi care nu au la bază studii științifice și rata lor de eșec este mai mare întrucât există riscul ca acestea să se fractureze sub presiunea masticatorie”, mai detaliază medicul implantolog.

Pacienții cu diabet zaharat sunt o categorie aparte și pot beneficia de implant doar în anumite condiții. “În cazul acestora, trebuie să fim foarte atenți care sunt valorile glicemiei și a hemoglobinei glicozilate. Este contraindicat să realizăm intervenția cu implant dentar dacă hemoglobina glicozilată depășește valoarea 7, iar în cazul glicemiei nu trebuie depășită valoarea de 180. Riscăm o infecție la nivel local dacă acești pacienți vor suferi o intervenție chirurgicală cu implant dentar”, încheie Dr. Cazacu.

Pentru o consultație la Dr. Corrado Cazacu puteți să sunați la numărul de telefon 0748 875 866 sau să trimiteți un mail la adresa corrado.cazacu@gmail.com.

WhatsApp chat