fbpx

E adevărat că la fumători implantul dentar nu se integrează?

Implantul dentar este astăzi cea mai la îndemână soluție pentru a înlocui dinții lipsă. În clinicile stomatologice și printre pacienți circulă tot felul de mituri cu privire la implanturile dentare și la fumători. Se spune că, cei care își doresc un implant dentar ar trebui să renunțe definitiv la fumat. Este acest lucru adevărat?

Înainte de toate, trebuie punctat faptul că tutunul este una dintre cauzele pentru pierderea timpurie a dinților. Mulți dintre pacienții care au nevoie de un implant dentar sunt deja fumători.

Fumătorii, mai predispuși la pierderea implanturilor

Totodată, studiile știintifice arată că fumatorii sunt de până la 5 ori mai predispusi să își piardă implanturile dentare prin comparatie cu nefumătorii. De ce?

„E drept, fumătorii întâmpină mai multe probleme când vine vorba despre inserarea implanturilor dentare. De exemplu, imediat după intevenție, dacă pacientul va continua să fumeze, tutunul va întârzia vindecarea zonei unde a fost inserat implantul. Din pricina fumatului, vasele de sange se îngustează și fluxul sangvin scade, încetinind astfel vindecarea”, explică Dr. Cazacu Corrado, medic Specialist Chirurgie Dento-Alveolară.

Acesta continuă: „Pe termen lung, țigările și fumul produs de acestea scad stabilitatea implantului dentar prin afectarea țesutului osos. Mai mult, tutunul produce, în numeroase cazuri, inflamarea gingiei”.

Care este soluția de compromis pentru fumători?

Dar, e clar că și fumătorii au nevoie de implant dentar. Ce este de făcut? „E indicat ca pacienții să renunțe definitiv la țigări. Dar, cum bănuiesc că acest lucru nu este deloc ușor, eu sfătuiesc pacienii fumatori să nu fumeze cu 1 săptămână înainte de intervenție si măcar două-trei săptămâni după intervenția chirurgicală. Dacă pacienții nu se pot lăsa de fumat, atunci este recomandat să se reducă treptat țigările până la zero, în măsura în care se poate”, mai spune Dr. Cazacu Corrado.

Este implantul dentar la fumători sinonim cu eșec? „Este important de reținut faptul că implantul dentar se adresează și celor care au țigările ca viciu. Fumatorii se pot bucura și ei de succesul unui tratament cu implant și totul depinde de la o persoană la alta”, încheie Dr. Cazacu.

Pentru o consultație la Dr. Corrado Cazacu puteți să sunați la numărul de telefon 0748 875 866 sau să trimiteți un mail la adresa corrado.cazacu@gmail.com.

WhatsApp chat