fbpx

Dantură fixă în 24 de ore: Etapele tratamentului

Sunt frecvente situațiile în care din cauza bolii parodontale sau a multiplelor procese carioase, pacienții își pierd dinții și nu mai au cu ce mânca sau mai au cațiva dinți care abia se țin în gingie dar care nu poti fi folosiți la masticație sau crează un aspect inestetic.Pacienții nu se mai pot alimenta eficient, nu mai pot zâmbi ca înainte și ajung să se izoleze social.

Din fericire, știința și tehnologiile moderne din domeniul stomatologiei au ajuns la nivelul în care pacientul poate primi cu ajutorul implanturilor dentare dinți ficși în 24 de ore de la operație.

Care sunt etapele reabilitării întregii danturi cu ajutorul implanturilor dentare ?

La prima consultație medicul va trece în revistă toate bolilele generale, daca acestea există, pentru a adapta protocolul operator la starea de sănătate a pacientului.Se va face o examinare atentă a dinților rămași, a gingiei, a osului pentru a se pune un diagnostic corect.La final se pune un diagnostic si realizează un plan de tratament, adică câte implanturi sunt necesare pentru a susține viitoarea dantură și care vor fi tehnicile de adiție de os pentru a repara zonele afectate de infecții dentare.Se vor cere analizele uzuale de sânge și după caz se va cere și o scrisoare medicală de la medicul curant : cardiolog, endocrinolog, reumatolog, diabetolog. 

În ziua intervenției pacientului i se va lua o amprentă a mușcăturii înainte de operație.Intervenția începe prin aplicarea unei branule de către medicul anestezist prin care se vor injecta substanțele care relaxează și aproape adorm pacientul, astfel incât acesta să nu conștientizeze deloc mersul operației.Pe tot parcursul intervenției pacientul este sedat și monitorizat de medicul anestezist astfel încât frica și durerea sunt diminuate la zero. #zerofrica #zerodurere

Operația durează pentru un singur maxilar între 1,5 si 2,5 ore iar daca se fac ambele maxilare între 3 si 4,5 ore.În timpul acesteia se fac extracțiile dentare, se curăță infecțiile, se repară osul și se inserează implanturile.

După ce se termină intervenția, pacientul va avea o stare de amețeală, care cedează în aproximativ 30 de min-1 oră.Odată ce își revine, pacientului i se va face o radiografie de control, și după i se vor lua noi amprente, care ne vor ajuta la realizarea lucrării provizorii fixe.

A doua zi pacientul revine la clinică pentru a i se fixa dinții noi, care se prezintă ca o punte dentară, fixată pe implanturile inserate anterior. Această dantură provizorie se menține fixată pe o perioadă de 4-6 luni. În aceste 4-6 luni are loc vindecarea implanturilor, a osului și a gingiei. După aceasta perioada de osteointegrare, pacientul va reveni pentru a i se fixa lucrarea finală, care se va înșuruba pe implanturi.

Prin tehnica Sky Fast and Fixed, se inserează de obicei 6 implanturi la maxilar și 4 implanturi la mandibulă, pe care se vor ancora în final câte 12 dinți. Dantura finală include și primii molari, adică o arcadă întreagă și suficientă pentru a reabilita capacitatea de a mesteca și desigur să reabiliteze și fizionomia.

WhatsApp chat